Khasiat Brokoli

Selain terkenal sebagai agen perlindungan terhadap kanser, Fitonutrien yang kuat didalamnya, bukan sahaja membantu meneutralkan karsinogen, tetapi juga merangsang detoksifikasi enzim yang membantu badan menyahtoksin yang menyebabkan kanser dan lain-lain penyakit yang berbahaya. Indole-3-carbinol, sebatian lain yang ditemui dalam brokoli, terutamanya bagi wanita yang sihat, telah terbukti untuk mengurangkan risiko kanser payudara dan pangkal rahim dan membantu menyekat penyebaran kanser yang sedia ada. Sayur-sayuran hijau ini juga menjadi salah satu sumber makanan terkaya kaempferol yang telah menunjukkan manfaat perlindungan terhadap kanser ovari.

Brokoli juga merupakan sumber yang lebih tinggi folat, vitamin B yang diperlukan untuk membuat dan melindungi DNA, menghasilkan darah yang baru, membentuk sel-sel baru, dan mensintesis protein.  Folat juga telah terikat dengan penurunan risiko beberapa jenis kanser di kalangan orang dewasa.

Terdapat beberapa sebab-sebab mengapa nutrien ini adalah penting untuk kesihatan wanita khususnya. Pertama, folat adalah salah satu daripada nutrien yang paling penting untuk wanita hamil. Ia menyokong pembangunan sistem saraf janin dan melindungi kecacatan tiub (kelahiran) neural. Kedua, penyelidikan menunjukkan bahawa wanita dua kali ganda lebih berkemungkinan seperti lelaki mengalami kemurungan, dan banyak kajian telah mengaitkan kekurangan folat dengan kemurungan. Berita baik: Terdapat juga bukti yang menunjukkan bahawa meningkatkan tahap folat boleh meningkatkan tahap serotonin dan meningkatkan gejala-gejala kemurungan. :)

Malah brokoli juga membantu mengekalkan kadar air dalam badan serta mencegah perut kembung.  Brokoli juga adalah antara sumber terbaik serat pemakanan dan vitamin C, K dan A, dan ia merupakan sumber yang baik bagi mangan, tryptophan, kalium, vitamin B, fosforus, magnesium dan protein. Ia juga tinggi dengan kalsium, besi, zink, dan vitamin E.  Fungsi-fungsi nutrien ini adalah dalam bentuk perkongsian: Vitamin C membantu tubuh menyerap zat besi, vitamin K sumber utama kalsium tulang, serat makanan pula menggalakkan penyerapan yang lebih baik bagi semua nutrien.

Cara mudah masak brokoli:  stimkan brokoli, kemudian campurkan dengan mentega atau margerin, gaul dan makan... nak lebih menarik, tambah la lobak merah semasa stimkan brokoli tu... yummy!!! 

Ahha itu baru cerita tentang brokoli tu..  Cerita tentang yang lagi empat tu?  Ha!!! Tunggu!!! Kita cerita nanti ye... Bos saya dah panggil tu...  (Bolehla ikuti saya melalui emel untuk dapatkan lagi 4 jenis makanan segar untuk wanita!!!  Mudah sahaja, pergi ke sebelah kanan blog saya dan isikan alamat emel anda!)  Eh.. bukan bermakna, saya tak nak kongsikan secara terbuka yang lagi empat tu!!!  Akan saya kongsikan dalam entri selepas ini, ilmukan tak boleh disimpan-simpan, mesti disebar-sebarkan... Tujuan saya minta ada ikuti melalui emel, supaya tak terlepas khasiat yang lagi empat jenis itu.  He3...

Artikel penuh:  http://vitaminibumenyusu.blogspot.com/2011/12/5-makanan-yang-mesti-wanita-ambil.html

Apa lagi, hubungi saya k: Boleh call saya - 0162972050 atau pm via fb: Citra Sutera atau emel: suteracitra@gmail.com

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...